Lekker actief

Eropuit in de natuur!

Met de wandelschoenen aan of al trappend op de pedalen ontdek je de vingerafdrukken uit de tijd dat de Utrechtse Heuvelrug ontstond; de IJstijd! De ideale plek voor een actieve vakantie.

Fietsen

Maak gebruik van het fiets-knooppuntennetwerk of een kant-en-klare route. Kilometers aan fietspaden slingeren kris kras over de ca. 55 km lange Utrechtse Heuvelrug. Met de fietsknooppunten stel je heel eenvoudig je eigen route samen. Mooie beschreven/bewegwijzerde routes zijn de Knapzakroute, de Wildroute, Kromme Rijn-route en de Heel de Heuvelrug routes. Bij de receptie liggen verschillende fietsroutes voor je klaar.

Mooie routes zijn o.a.:

Het oostelijke deel van de Lustwaranderoute toont een ander gezicht van de Utrechtse Heuvelrug. Je fietst door de weelderige bossen van de boswachterijen Leersum en Amerongen. De bossen die de Heuvelrug bedekten waren aan het einde van de 17e eeuw door toedoen van mens en dier verdwenen. De Heuvelrug bestond uit heidevelden en zandvlakten. Na 1800 zetten de landgoedeigenaren de woeste gronden om in productiebossen. In het noorden grenst de Heuvelrug aan het open landschap van de Gelderse Vallei, in het zuiden maken de heuvels plaats voor het rivierlandschap. Start de route vanaf knooppunt 71 of 82, vlakbij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin.
  Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei voert deze afwisselende fietsroute je over heidevelden, door beboste landgoederen, langs rustieke beken en open velden. Het kleinscha­lige en overwegend agrarische gebied van de vallei staat in scherp contrast met het heuvelachtige landschap van het stuwwalgebied. De militaire aanwezigheid in de regio heeft zijn sporen nagelaten. Rond Soesterberg liggen een lucht­machtbasis en diverse kazernes, de Leusderheide, waar de route omheen loopt, is militair oefenter­rein. Het dorp Austerlitz ontstond als legerplaats van de troepen van Napoleon. Start de route vanaf knooppunt 89, vlakbij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin.

Wandelen

Op de Utrechtse Heuvelrug zwerf je uren door de bossen, langs zandverstuivingen en prachtige heidevelden. Zet je zintuigen op scherp voor vogelgeluiden en sporen. Beklim ook Uitkijktoren De Kaap in Doorn: vanaf ruim 25 meter hoogte een schitterend uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug.

Mooie routes zijn o.a.:

Boswachterij De Amerongse Berg is een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Nadat het bos honderd jaar geleden oorspronkelijk werd aangelegd als naaldbos, is in de loop der tijd door spontane groei van eiken, berken en beuken een prachtig gemengd bos ontstaan. Sinds 2003 maakt Boswachterij Amerongen deel uit van het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Onderweg passeer je het Sterrenbos, dat met zijn statige beukenlanen en kaarsrechte paden is aangelegd naar Frans voorbeeld. Deze wandeling voert je tevens naar het hoogste punt van de heuvelrug: de Amerongse Kop (69 m boven NAP).
  De wandeling combineert het Cotlandenpad, een klompenpad door agrarisch cultuurlandschap, met een avontuurlijk struinpad door de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Je volgt mooie onverharde paden en zelfs op het struinpad door de Amerongse Bovenpolder houd je meestal droge voeten. Op de heenweg trekken landgoederen en boerenerven met ‘ouderwetse’ boerennatuur de aandacht: zwaluwen scheren door de lucht, een koekoek roept vanuit de bosjes en de weilanden kleuren geel van de boterbloemen. De terugweg biedt een grandioos natuurgebied in de uiterwaarden, waar af en toe een zeearend gespot wordt.

Mountainbiken

Routes en vignet:
Voor mountainbikers is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug lekker uitdagend! Ons park ligt middenin het MTB routenetwerk van de Utrechtse Heuvelrug. Mountainbikers kunnen terecht op de 9 routes met gezamenlijk meer dan 100 kilometer aan mooie trails. Als mountainbiker dien je een vignet te kunnen tonen, deze is te koop bij de receptie. Kijk voor meer informatie over het vignet, routes en andere verkoopadressen op de website van Stichting Mountainbiken Utrechtse Heuvelrug.

Clinics en tochten:
Je MTB vaardigheden verbeteren voordat je de route(s) opgaat? Of met een gids op pad? MTB Gids Heuvelrug is gevestigd op ons park en organiseert mountainbike clinics en tochten. Je leert bij hen de belangrijkste vaardigheden om met meer plezier, ontspannen en veilig te mountainbiken. Zij laten je ook de mooiste delen van de routes zien. Op vermelding van je reserveringsnummer ontvang je 10% korting op het reguliere tarief. Meer informatie en boeken kan op de website van MTB Gids Heuvelrug.

Avontuurlijk

  • Kanoën: vanuit Leusden start De Heiligenbergerbeekroute (6,5 km), de Valleikanaalroute van (10 km) - via kanoverhuur Oost en Rondje Leusden (16 km).
  • Klimbos Veluwe in Apeldoorn: een unieke en enerverende beleving voor jong en oud (vanaf 7 jaar). Er zijn 9 routes en ca. 120 verschillende overgangen, die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad.
  • Paardrijden op de Utrechtse Heuvelrug.
  • Lekkerbootjevaren.nl in Utrecht: gespecialiseerd in rondvaarten (veelal met catering) in Utrecht. Kies voor een grachtentocht met schipper (ook wel bekend als een sloep huren) en vaar door Utrecht.